ВОДОСТАЈ

Водостај је вертикално растојање нивоа воденог огледала од нуле на скали водомера. Водостај је дакле релативна величина! Измерена вредност на две различите тачке на реци у исто време није и не мора бити иста.
Велики Рзав је планинска река и стога веома непредвидива када говоримо о водостају. Нарочито у последње време када смо сведоци чак три велике поплаве у последњих осам година од којих су две у рангу стогодишњих!
Када говоримо о водостају на Рзаву са аспекта спортова на води, пре свега рафтинга, у највећем делу године он је испод минумума потребног за уживање у овим активностима. Односно пролазак већих чамаца је готово немогућ. Мало је другачија ситуација код спуштања реком у кануима и кајацима али незнатно. За последњих седам година јурења водостаја на Рзаву научили смо да је најдарежљивији од средине марта до средине маја, и тај период би се могао назвати сезоном, али река нам из године у годину показује да правила нема.
Водостај се мења из дана у дан, а велики промене могуће су у само пар сати. Управо у томе је једна од његових чари,
јер спуштати Рзав на 100 и више цм водостаја по пролећном дану без кише је један заиста врхунски доживљај. Незаборавна авантура за коју је потребно планирање, чекање и мало среће, а када се једном искуси лако се навучете.